Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slon africký

26. 6. 2006

Slon africký

Slon africký
Slon africký
Slon africký
Taxonomické zařazení
Říše:Živočichové (Animalia)
Kmen:Strunatci (Chordata)
Podkmen:Obratlovci (Vertebrata)
Třída:Savci (Mammalia)
Řád:Chobotnatci (Proboscidea)
Čeleď:Slonovití (Elephantidae)
Rod:Slon (Loxodonta)
Druh:Slon africký (L.africana)
Binomické jméno
Loxodonta africana
Blumenbach, 1797
Poddruhy
  • Slon stepní (L. a. oxotis)
  • Slon trpasličí (L. a. pumilio)

Slon africký (Loxodona africana), je savec z řádu chobotnatců. Je to největší suchozemký savec, dorůstá výšky až 4 m v kohoutku a dosahuje hmotnosti až 7 t.

Mezi charakteristické znaky patří: dva citlivé „prstíky“ na konci chobotu, obrovské ušní boltce, vysoké nohy a celkově štíhlejší postava, než u slona indického, čelo ubíhající dozadu a pruhnutý hřbet. Samec i samice mají kly, které rostou celý život.

Obývají poměrně rozmanité prostředí, můžeme je najít v deštných lesích na savanách a vystupují až do 5000 m.n.m. Důležitý je pro ně dostatek potravy, vody a stínu, jinak jsou poměrně přizpůsobiví.

Afričtí sloni jsou společenská zvířata a drží se pohromadě ve vysoce organizovaných skupinách tvořených deseti až dvanácti samicemi a jejich mláďaty. Tyto skupiny se někdy dočasně shromažďují do stád o několika stech kusů. Samci žijí stranou v mládeneckých skupinách, starší jedinci pak samotářsky. Dospívají ve věku 25-ti let. V době páření přicházejí samci na krátkou dobu do stád, a soupeří o možnost spáření se samicemi.

Sloni mají velmi jemný čich a dobrý sluch, kterým vnímají i pro lidi neslyšitelné infrazvuky (5-24 Hz), jimiž se dorozumívají na velké vzdálenosti. Navíc vnímají i otřesy půdy, způsobené například pohybem vzdálených zvířat, a zaznamenávají změny atmosférického tlaku.

Samice jsou říjné 2-6 dní každé dva měsíce. Mládě se většinou rodí jedno po 22 měsíční březosti, výjimečně se rodí dvojčata. Samice se o mládě stará dva roky. Sloni dospívají zhruba v deseti letech, ale do rozmnožování se zapojují až za dalších 10 let. Dožívají se 50 až 70 let.

Původní rozšíření slona zahrnovalo v podstatě celý Africký kontinent, dnes jsou téměř výhradně v rovníkové Africe. I přes obrovské snahy o jejich ochrany jsou stále vybíjeni pytláky.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář